Конкурс събира оригинални рецепти за български ястия

Кулинарен клуб Варна стартира конкурс за оригинални ястия под мотото "Българската кухня между традицията и бъдещето". В него могат да участват не само професионалисти, но и любители, съхранили от поколения рецепти за вкусни родни гозби. "Целта е не само да съхраним, но и да обогатим българската кухня с нови рецепти, в които са разумно адаптирани модерните технологии", обясни пред "Труд" авторът на идеята - топкулинарят Желязко Каракашев.

Първите предложения, придружени със снимки, вече са налице. Най-интересните и авторите им ще бъдат представени в сайта на клуба https://www.culinaryclub.sunnybeach-bg.com/ и на фейсбук страницата му, а на по-късен етап - и в книга. Отличените блюда ще бъдат предложени и на ресторанти, в които да гостуват или да станат част от постоянното меню. За да се случи това, ястието трябва да е вкусно, да се приготвя бързо и лесно и да има запомнящ се вкус, поясни Каракашев.

Според него инициативата е полезна, защото в менютата на повечето ресторанти българското се губи, а включването на интересни рецепти би зарадвало клиентите. "Конкурсът е и стъпка за изграждането на кулинарна култура, каквато у нас липсва", убеден е Каракашев, който е един от участниците в мегапроекта "Черноморска кухня". В рамките му от 2 г. експерти от България, Русия, Румъния, Турция, Грузия и Украйна отсяват продукти, гозби, подправки и вина за създаването на общ бранд "Черноморска кухня".

Той ще атакува световните класации за регионални кухни, като целта е да стане разпознаваем и любим като Средиземноморската кухня, на която не отстъпва по качества. Българската селекция с около 50 предложения вече е готова и депозирана в Москва. Там специалисти работят по формулирането на новата марка със средства, осигурени от правителството, каза Каракашев. За съжаление, до момента нашата държава не е подпомогнала финансово проекта, въпреки че според инициаторите му той има изключително икономическо значение за развитието на туризма в целия Черноморски регион.

Източник: В-к Труд

На линия

В момента има 297  гости и няма потребители в сайта

Естествен антибиотик, силно антивирусно действие