Кулинарен конкурс за най-оригинално българско ястие стартира от Варна

Българската кухня между традицията и бъдещето - под това мото Кулинарен клуб Варна започна конкурс за най-оригиналните кулинарни рецепти, вписващи се в темата. Идеята е на варненския ресторантьор и хотелиер Желязко Каракашев, който обяви конкурса в интернет сайта на клуба.

Могат да участват както професионалисти, така и любители, каза за Радио Варна Желязко Каракашев. Най-оригиналните рецепти ще бъдат публикувани, ще има и представяне на автора на рецептата. Обмисля се и идеята отличените рецепти да влязат в менюто на ресторанти, които проявят интерес, като бъде поставено лого, че това ястие е българско.

"Това ще даде допълнителна култура и преживяване не само на чужденците, но и на българския потребител.", смята Каракашев. Според него кулинарните познания са много малка част от формирането на една кухня, която трябва да е сравнително лесна, вкусна, да се приготвя бързо и да е запомняща се. Затова маркетингът е един сериозен инструмент, който в българския туризъм е подценен.

Междувременно проектът „Черноморска кухня“, който стартира през 2018 г., продължава да се развива, макар и по-бавно в обстановка на пандемия, коментира за Радио Варна Желязко Каракашев. Той е единият от участниците от българска страна в проекта, в който участват още Русия, Румъния, Турция, Грузия, Украйна и България.

Проектът се развива бавно, защото взаимодействието и синхрона между всички страни не е лесен, уточни ресторантьорът. Към момента базата данни от храни, ястия, продукти и вина вече е направена. Тепърва предстои селектирането на типичните продукти, които са характерни за региона и които характеризират тази кухня, но и тази работа ще отнеме доста време, допълни Каракашев. След като всичко това бъде свършено, обществеността ще бъде запозната с резултатите и ще започнат различни инициативи, които да популяризират черноморската кухня.

Той припомни, че България е предложила около 50 на брой позиции от продукти, ястия, подправки и вина и в момента те се селектират. Включени са киселото мляко, саламуреното сирене, чубрицата и т.н.

По-важно е да се определи кои регионални продукти са характерни за целия черноморски регион, допълни Желязко Каракашев. За разлика от Русия, която финансира проекта на местно ниво, българската държава не е подпомогнала финансово този проект.

За проекта "Черноморска кухня" и Конкурса "Българската кухня между традицията и бъдещето" чуйте в прикачения звуков файл:

Желязко Каракашев завършва икономика във Варна през 1985 г. Работи като готвач, сладкар, сервитьор, управител, снабдител, технолог. По-късно завършва висше хотелиерско училище Belvoirpark - Цюрих.  Специализира в Dreikönighaus  Mövenpick Цюрих.  Бил е директор експлоатация на курортен комплекс Златни пясъци. Специализира в Министерство на икономиката, туризма, транспорта и лозарството на провинция Райнландпфалц  - Германия. Специализира в Европейския институт по туризъм в гр. Триер  и Туристическата камера на град  Кобленц. Участва като консултант в проекти в областта на туризма в Палма де майорка, Корсика, Рюген, Ланкастър и др. Преподавател е в Колеж по туризъм – Варна, катедра „Туризъм“, ИУ - Варна.

 

 

На линия

В момента има 191  гости и няма потребители в сайта

Естествен антибиотик, силно антивирусно действие