Единното ДДС - спокойствие за финансовия министър, но спирачка за икономиката

Аз, независимо, че съм и икономист по образование, нямам претенциите за абсолютност, но бих искал да споделя какво ме вълнува и да предизвикам дискусия.

Не може да си купиш балтон и да ходиш с него през цялата година. Той може да ти е удобен, може да е марков, но, за съжаление, годишните времена се менят. Така е и с икономиката.  У нас до сега ДДС е едно от основните пера, които гарантират изпълнението и стабилността на  бюджета. На тази тема аз си задавам множество въпроси. Ние сме една от страните с най-стабилна фискална политика  (неоспорим факт), но и същевременно сме една от най-бедните (неоспорим факт) от Евросъюза. Така ли ще си останем? И защо е така? Все повече си мисля, че тази добра система за събиране на данъци дава достатъчен комфорт на управлението, но дали стимулира икономиката и изисква да се правят реформи с цел събиране на повече данъци.  Страхът от реформи е обоснован, това може да разбута «стабилността», която за мен е символ на бавна смърт.

Икономиката е сложен механизъм, в който много колелета трябва се въртят в синхрон. Спре ли едно, вече е късно, но както при едно заболяване, винаги преди това е имало симптоми. Аз нямам поглед как е в различните отрасли на икономиката, но имам доста натрупан опит в туризма, както у нас, така и в чужбина  

В днешния свят всичко се мени изключително бързо и най-вече в ресторантьорството. Какво точно предизвиква дискусията за намаляване на ДДС, за която съм един от инициаторите още преди пандемията с Корона вируса, а след нея стана единствената бърза, семпла мярка, която действително ще стигне до всеки работещ ресторантьор.

ZLC ad

Нискотарифни сайтове за хотели. Нулева цена за труд.
Посетете vasilantonov.com

  • Каква е причината тази тема да бъде повдигната?

В последните години цените на стоките, водата, ел. енергията, работната заплата, осигуровките, новите такси и задължителни абонаменти нараснаха с по-голям процент от колкото цената на услугата и всичко това стана за сметка на печалбата. Тогава все повече ресторантьори започнаха да преминават в сивия сектор, с цел да оцелеят. Нашият пазар се характеризира със сравнително ограничена покупателната способност. Ресторантьорството (без баровете и кафенетата) има много повече разход на труд (работна заплата) за единица оборот, отколкото другите отрасли като търговия и промишленост. Оттук той внася проценти повече ДДС отколкото тях. За това в другите страни  има диференцирана ставка. Това е и една от причините (има и други – като навлизането на инвестиции със съмнителен произход или диверсификация на инвеститори от други сектори на икономиката, които невинаги са коректни или за тях този вид бизнес е нещо като хоби или клуб за приятели) за разрастването на сивия сектор и за впечатлението за богатите собственици, които имат достатъчно скъпи коли за продажба. Каквито и да е проверки, които бяха извършвани по унизителен не само за бизнесмените, но и за клиентите начин, не могат да решат проблема, защото не бе отстранена причината. И така, цялата финансова среда, в която функционираше този бизнес, водеше до конфликт, който назряваше още преди кризата. Възможно е подобна ситуация да има и в други сектори.

  • Какви бяха възможните решения?
    • ако се направи калкулация1 включваща всички разходи плюс амортизационни отчисления, които за сектора не са малки, плюс печалба, която да гарантира реинвестиране и подобряване на услугата, се получава цена, която средностатистическият клиент не може да понесе. Единствената алтернатива остана намаляването на разходите, като един от най-големите е ДДС. Можеше да се помисли и за други данъчни облекчения, но става много по-сложно и техният ефект не би бил така ефикасен.

Добре е, че тази мярка е с временен характер, за да се види ефектът, но ако се окаже успешна, тя може да промени мнението на много икономисти и да разчупи статуквото.

  • Води ли автоматично намаляването на ДДС на намаление на цената?

Много хора са далеч от проблема, но се опитват да коментират, включително и бившият финансов министър Симеон Дянков, от чието посредствено и елементарно обяснение за ДДС в туризма направо съм изумен. „Тя нe пoмaгa нa туризмa. Имa oпит oт други cтрaни, кaтo Румъния, къдeтo ce пoкaзвa, чe тaзи мяркa нямa дa пoмoгнe пo никaкъв нaчин нa мaлкия бизнec. Aкo крaйният пoтрeбитeл прeди e хaрчил 100 лeвa, ceгa щe дaвa 97 лeвa, кoeтo нe e тoлкoвa oceзaeмa рaзликa“, кoмeнтирa Дянкoв прeд бТВ.

Отговорът според мен е:  Целта в момента на тази мярка е не да намали цената, а да намали загубите на ресторантьорите и дали ще се намали цената зависи от още няколко фактора, които трябва да позволят на ресторантьорския бранш да заработи в режим на рентабилност, т. е. да генерира ПЕЧАЛБА. Тогава самата конкуренция ще наложи намаляването ѝ.

  • Защо мисля, че ще се намали сивияj сектор – няма да си заслужава да укриваш внасянето на ДДС, след като сумата е поносима и не си заслужава да рискуваш и да правиш сложни манипулации.
  • Много от икономистите считат, че това ще създаде проблеми за бюджета или ще породи лавина от последващи искания за намаляване на ДДС от други сектори. Останах неприятно впечатлен и от пренебрежителният коментар на друг наш бивш министър Николай Василев, за когото мислех, че е един модерно мислещ икономист, и който твърди, че в туризма има само готвачи и едва ли те нищо не разбират от икономика. Аз мисля, че той е незапознат с проблемите на бранша, а и няма как само като клиент да ги усетиш.

tigan amt

На този показател не трябва да се гледа опростенчески (като една абсолютна сума), а да се разгледа ефектът, който ще се получи като цяло. Първо затворен ресторант ДДС не плаща. Работейки, той запазва работни места, допринася за социалната и политическа стабилност и обогатява продукта на пазара. Така че ефекта от тази мярка трябва внимателно и честно да се следи и анализира. Ако той е положителен, може да се окаже началото на края на единното ДДС. Данъчната система не съществува сама за себе си, тя е не само среда, но и инструмент за една работеща икономика.

На линия

В момента има 19  гости и няма потребители в сайта

Естествен антибиотик, силно антивирусно действие